Past Question/Answers

SYNOPTIC GOSPELS – Matthew, Mark & Luke.

1. The Emperor that banished all Jews from Rome according to ‘Acts18’ was —– (a) Vespasian (b) Augustus (c) ) Tiberius (d) Claudius ANS. D

2. The Gospel writer that never emphasized tragic stories as in other Gospels is (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. C

3. This parable is only found in Luke’s Gospel: (a) The Unjust Judge (b) The Weeds In The Field (c) The Unmerciful Slave (d) The Workers In The Vineyard ANS. A

4. This parable is only found in Matthew’s account: (a) The Pharisee And The Publican (b) The Friend At Midnight (c) Marriage Of The King’s Son (d) The Unjust Judge ANS. C

5. All these parables are found in Matthew’s Gospel except (a) The One Pearl Of High Value (b) The Hidden Treasure (c) The Ten Virgins (d) The Unjust Judge ANS. D

6. All these parables are found only in Luke’s Gospel except (a) The Ten Lepers (b) The Friend At Midnight (c) The Unjust Judge (d) The Pharisee And The Publican ANS. A

7. The Gospel in which is mostly found Jesus’ praying example is (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. C

8. One Gospel covers four great songs with which it expresses joy in the Lord as well as in the Holy Spirit: (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS, C

9. Unlike other Gospels, he traces the genealogy of Christ to Adam who is the father of all mankind making Jesus the Saviour of all: (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS.C

10. The Gospel is for the poor, the despised Publicans, the sinful and even the penitent thief- all these in whose Gospel (a)Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS.C

11. In his Gospel, women who were not even counted in Jewish tradition are prominent: (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. C

12. One Gospel writer was a Gentile: (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John
John  ANS. C

13. These stories are only found in Matthew’s Gospel except (a) Jesus’ Reply To Peter’s Confession (b) The Guards At The Tomb (c) Jesus in The Manger (d) Pilate’s Hand Washing ANS. C

14. The only Gospel that tells
us that Women and children were included in five thousand who were not numbered is —- (a) Matthew (b) Mark (c) L Luke (d) John ANS. A

15. The only Gospel that tells us that the demon-possessed healed in ‘Matt.8:28’, ‘Mark 5:2’ and ‘Luke 8:28’ were two is —–a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. A

16. The only Gospel that tells us that the blind healed in ‘Matt.20:29,30’, ‘Mark 10:46,47’
and ‘Luke 18:35,38’ were two is —– (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. A

17. These are some early Church historians and writers except: (a) Origen (b) Irenaeus (c) Josephus (d) Plato ANS. D

18. Why do you think Jesus’ just describing His mission in the world as ‘My Father’s Business’ should arouse envy among His race? (ANS. Because
His audience understood that to be equality with God)

19. Why would Jesus not start His public ministry at age twelve since He could teach
and explain Scriptures to the elders of the people then? (ANS. Because the Jewish tradition into which He was born never
permitted it-Num. 4:38,39)

20. What do you understand the Holy Spirit saying through Paul in the phrase, ‘The Mystery of Godliness’? ANS. How a sinless God became man in Jesus and lived among men-cf. 1Tim.3:16)

21. The Gospel that is referred to as ‘The Memoirs Of Peter’ is —– (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS.B

22. Jesus says that until—–,the Kingdom of God is preached and suffers violence. (a) Paul (b) Peter (c) John Zebedee (d) John Zecharias ANS. D

23. The phrase, ‘Kingdom of God’ appears —– times in the Old Testament. (a) 14 times (b) 21 times (c) 19 times (d) None ANS. D

24. Where the Gospel of John is more theological, the Synoptic Gospels are more —(a) Historical (b) Fictional (c) Imaginary (d) Modern ANS. A

25. Matthew, Mark and Luke are called ‘Synoptic Gospels’ because (a) They
look at their subject from the same point of view (b) They look at their subject with the same neglect (c) They had biases for each other (d) The had same hermeneutic ignorance. ANS. A

26. The Gospels are (a) Biographies of the life and teachings of Jesus Christ
(b) Essays on the life and teachings of Jesus Christ (c) Comprehensions
on the life and teachings of Jesus Christ. (d) All the above. ANS. D

27. According to ‘Luke 4’ and ‘John 18:36,37’, Jesus rejected the popular role of the Messiah during His temptation, but accepted during His trial. (True or False) ANS. True

Image

28. About 95% of Mark’s Gospel is found in
Matthew. (True or False) ANS. True

29. All of these were sources of information for the Gospel writers to enable them write their Gospels except (a) Repetitions of set formats or summaries of Jesus’ teachings by converts (b) Letters from one ( Church
leader to another (c) Written summaries of some Jesus’ sayings (d) Some audio tapes of Jesus’ sermons as the one of Mount Olive. . ANS. D

30. In the missionary tour of the disciples recorded in ‘Luke 10:16,21-24’, the disciples were asked to rejoice importantly because (a) They were qualified to be Apostles (b) They were among those fortunate enough
to win the sponsorship (c) Demons were subject to them at their commands (d) Their names were written in heaven. ANS. D

31. In Mark’s Gospel, the ministry of Jesus has two main divisions namely:-
(a) The ministry in Decapolis and journey to Calvary (b) The Galilean ministry and journey to Calvary (c) Ministry in Jerusalem. and journey to Calvary (d) The ministry in Bethany and journey to Calvary. ANS. B

32. The Christian tradition probably associated the writership of the
Gospels to particular persons and not the names of their original
authors. (True or False) ANS. True

33. Two early writers, Bishop Papias -the Bishop of Hierapolis -and Bishop
Irenaeus, between A.D. 100 and 185, wrote that Mark was an interpreter to Apostle Peter. (True or False) ANS. True

34. The Gospel probably written in Rome at the request of the Roman Christians is —- (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. B

35. The Gospel writer believed to be closest to Peter was —–(a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. B

36. It is considered the earliest of the Gospels written: (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. B

37. “The Son of God” entering the world as “The Son of man” is apparently a miracle. (True or False) ANS. False (It’s a miracle, not apparentiy)

38. Mark’s target audience was —(a) The Hebrews (b) The Semites(c) The Gentiles (d) All the above  ANS. C

39. Luke’s target audience was —–
(a) The Hebrews (b) The Semites (c) Gentiles (d) All above ANS.C

40. It is believed that, of all the Gospels, it gives the freshest of information
 (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John  ANS. B

41. The Synoptic Gospel that does not include the story of Jesus’ birth and
parentage is –(a) Matthew (b) Mark (c) Luke ANS. B

42. The nameless young man mentioned as being present in the Garden of
Gethsemane when Jesus was arrested in ‘Mark 14′” is probably –(a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. B

43. In the Gospels, Jesus was the Messiah but He did not claim to be so openly until the last week of His life. (True or False) ANS. True

44. One of the Gospel writers refused to quote so much from the Old Testament because of his audience: (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. B

45. There is a Gospel writer that shows fearlessly how slow Jesus’ disciples
were to understand Him and how lacking they sometimes were in
reverence towards Him: (e.g 5:31) (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. B

46. About 65% of Mark’s Gospel is found in Luke. (True or False) ANS. True

47. These are not found in Mark except (a) The Good Samaritan (b) The Prodigal Son (c) The Sermon on the Mount (d) The Siçk of the Palsy  ANS. D

48. Although the Gospel of Mark proves to be the least in volume, it contains more details than all the other Gospels. (True or False) ANS. True

49. Why do scholars agree that the Gospel of Luke and Acts were written by the same person reading ‘Luke 1 and ‘Acts 1”? (ANS. Because they are addressed to the same person -Theophilus)

50. Of all the Gospel writers, — was considered the most secularly educated. (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. C

51. Mark’s Gospel has been agreed by scholars on date of writing as
(a) A.D. 55 (b) A.D. 65 (c) A.D. 75 (d) A.D. 85 ANS. B

52. All of the Gospels were written and copied by hand. (True or False)
ANS. True

53. When giving dates, this Gospel writer uses names of Roman Emperors first and allows names of Jewish officials come last: (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. C

54. In his Gospel, he calls attention to the Gentiles with such accounts as
‘The Good Samaritan’, ‘The Ten Lepers’, ‘The Great Commission’ and ‘The Sermon at Nazareth’: (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John
ANS. C

55. To pitch his tent with the poor and the despised, this Gospel writer records that ‘Jesus was laid in a manger’; poor
shepherds were His first visitors; His mother gave turtledove, the offering for the poor in the Law at His presentation and that for Jesus to describe His work, said ‘to the poor, the Gospel has been preached’. .(a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. C

56. In his Gospel, he illustrates God’s concern for the lost using three parables in chapter 15: (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John  ANS C

57. He emphasizes the importance of the Holy Spirit in his Gospel and in his other
writings: (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John  ANS. C

58. One Gospel ends with the disciples waiting to be clothed with power from on high. (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John  ANS. C

59. Women who were nothing according to Jewish customs are given prominence in his Gospel- e.g. The Widow of Nain’; Joanna, the Wife of Chuza, Herod’s steward’ and ‘The Women on the Way to Calvary’. (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. C

60. The Gospel having more mention of Jesus’ praying is —-(a) Matthew (b) Mark (C) Luke (d) John ANS. C

61. In his Gospel, there is also found the need for persistence in prayer and humility: (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS.C

62. These parables are only found in Matthew except (a) The hidden
Treasure (b) The Dragnet (c) The One Pearl of High Value (d) The Lost Coin ANS. C

63. To emphasize the need for humility and prayer, he alone records these three parables: The Friend at Midnight; The Unjust Judge and The Pharisee and the Publican (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John  ANS. C

SOME QUESTIONS ON WORSHIP
64. According to the Scripture, (a) Corporate Worship makes Individual Worship acceptable (b) Individual Worship makes Corporate Worship acceptable (c) Seasonal Worship remains the best option (d) Ascetic Practices make worship acceptable ANS. B

65. The Holy Spirit, as the worship Teacher, opens the gate of the heavenly worship centre when intending worshippers first of all approach with all of these except (a) The Mind of Christ (b) Tithes and offerings (c) The Spirit of Christ (d) God’s Righteousness ANS. B

66. When worshippers raise a good altar, God is attracted. (True or False) ANS. False (because God does not live in man made tents – Acts 17:24,25 – except  human hearts He’s purified with His living water/word).

67. First of all, God accepts our worship because of (a) Our commitment (b) Our zeal (c) Our intentions (d) Our dedication ANS, C

68.  The Holy Spirit that teaches us worship has all of these except (a) Mind (b) Feeling (c) Throne (d) Will ANS. C

69. Worshippers see Christ and the Holy Spirit as being equal with the Father only in —- (a) Power (b) Intelligence (c) Substance (d) Creativity ANS. C

70. According to ‘Eph.1:13’, — is the receipt testifying to worshippers that God will fulfill His promise to them ultimately: (a) The word of God (b) The Holy Spirit (c) Elect angels (d) The Church ẢNS. B

71.. “God is Spirit and they that worship Him must wWorship Him in some spirit and truth.” What Scripture is being quoted? (ANS. No Scripture is being quoted because of the phrase, “some spirit”.)

72. Identify two attributes that confirm that the Holy Spirit – our worship Teacher – has a feeling. (ANS. 1. He can be blasphemed against. 2. He can be lied to.)

73. The Holy Spirit – our worship Teacher – is all of these except (a) Fire (b) Comforter (c) Teacher (d) Advocate ANS. A

74. “Three thousand”  became worshippers on the day of Pentecost after Peter’s preaching.” (True or False) ANS. False (The Scripture says, about 3, 000-Acts 2:41)

75. God sent Jesus to do something FOR the worshippers even as He sent the Holy Spirit to do something —– them. ANS. IN

76. One of these is not true of the Holy Spirit – our Teacher of worship: (a)He can receive blessing for worshippers (b) He can believe God for worshippers (c) He can intercede for worshippers (d) He can groan for
worshippers to repent ANS. B

77. Scripturally, the Holy Spirit – our worship Teacher – is all of these except (a) The Spirit of truth (b) The Spirit of promise (c) The Spirit of spiritism (d)The Spirit of adoption ANS.C

78. The Hebrew word, “Messiah” is the same as “Christ” in —– (a) Latin (b) Aramaic (c) Greek (d) Coptic  ANS. C

79. The Latin word for “Comforter!! referring to’ the Holy Spirit – our worship Teacher is –(a) Charis (b) Paracletes (c) Rhema (d) Advocatus  ANS. D

80. According to “1John 42:20,21, true worshippers confirm their love for their invisible heavenly Father through
(a) Love for prayer (b) Love for praise
(c) Love for one another (d) Love for Church house ANS. C
81. The Christian Faith is a government or system to which the worshippers belong. According to “Matt. 11:11”, what is another Bible word for “government” ? ANS. Kingdom

82. Christ has forbidden worshippers in “Matt.6:5”  from praying (a) ) In the public (b) To the hearing of others (c) For show (d) None of the above  ANS. C

83. Acceptable praying by worshippers may be long or short provided those
praying have (a) Grace to persevere (b) Godly living and Compassion (c) Ábility to speak in other tongues (d) Ability to tarry ANS. B

84. Worshippers’ prayers in corporate setting is either “corporate candidate” or “corporate —” (a) Corporate delegate (b) Corporate vocal (c) Individual driven (d) All the above  ANS.B

85. Explain what you understand as “delegate vocal” in corporate praying
according to ‘1Cor. 14:16,17″.  (ANS. One person is appointed to lead)

86. Two things MUST be observed during corporate worship according to
“1Cor. 14. What are they? (ANS. 1. Decency and 2. Orderliness)

87. What is the Scriptural and an acceptable prayer posture to be observed
by worshippers for effectiveness? (a) Standing (b) Kneeling (c) Prostrating (d) None of the above  ANS. D

88. “All worshippers’ prayers prayed açcording to God’s will are answered
immediately after they are offered.” (True or False, why?) ANS. True, because manifestation’ of the answer on earth may or may not be immediate.

89. What does God expect of a worshipper whose answer to his prayer has been withheld? ANS. Persistency in prayer – Luke 18

90. Saul, one of the true worshippers in the Bible, had a —name (Paul) because of the people among whom he was to work. (a) Hebrew (b) Greek (c) Latinized (d) Egyptian ANS. C

91. To be a true worshipper, one does not need to be a philosopher like Plato who taught Aristotle and came from —(a)Syria (b) Athens (c) Egypt (d) Philippi  ANS. B

92. Another worshipper and Gospel writer who ensured that Jewish Customs mentioned in his Gospel are translated was —- (a) Mark (b) Matthew (c) John (d)Luke ANS. A

93. A Gospel writer and worshipper who omitted Jewish exclusive names and replaced with widely used ones was —- (a) Mark (b) John (c) Luke (d) Matthew ANS. C
94. There is a worshipper and a Gospel writer in whose Gospel is the “Lake
of Gennesaret”, but is the “Sea of Galilee” in  other Gospels. ANS. Luke

95. Instead of SCRIBE, Luke – one of the Gospel writers and worshipper – used —-(a) Teacher (b) Lawyer (c) Master (d) Shepherd  ANS. B

96. One of the worshippers in the Bible wrote a Gospel believed by scholars
to be the earliest. (a) Matthew (b) Mark (c) Luke (d) John ANS. B

97. In a strained relationship between worshippers in the Old Testament,
according to “Lev.6?” a trespass offering otherwise called —– was needed. (a) Liturgy (b) Penance (c) Restitution (d) Apologetics ANS. C

98. When a worshipper was right with God and man in the Old Testament order of worship, he needed a sacrifice of re-consecration called —– (a) Sin offering (b) Salt offering (c) Welfare offering (d) Burnt offering ANS. D

99. In “Lev.19”, worshippers in the Old Testament were forbidden from doing —– (a) Blood relations marriage (b) Sides haircut (c) Mono cropping (d) Divination and sorcery  ANS. B

100. When a worshipper’s relationship with God was peaceful, he offered an offering indicating happy communion with God. (a) Grain offering (b) Cereal offering (c) Wheat offering (d) Fellowship offering  ANS. D

101. Jesus is today’s worshippers’ —– (a) Peace offering (b) Fellowship offering (c) Sin offering (d) All above ANS. D

102. These were worshippers who were also Church historians except: (a) Eusebius (b) Papias (c) Origen (d) Socrates  ANS. D

GENERAL BIBLE KNOWLEDGE (BIBLE APPRECIATION)
103. Jesus claimed a special relationship with God at age 12. At His baptism,
how did God confirm that? (ANS. With a voice from heaven ‘VFH’)

104. The “mystery of godliness” entails (a) How Satan can transform himself into an angel of light (b) How God came to the earth in the form of man (c) How humans can choose to be wicked (d) All the above ANS.B

105. At Cana of Galilee, water became wine and ceased to be water. That is how Jesus’ incarnation was. (True or False) ANS. False – because Jesus did not cease to be God after He became human.

106. Jesus described Peter’s testimony to His deity as (a) Keys to the Kingdom of heaven (b) Heaven-inspired (c) Ministration through angels (d) Grace to bind and loose  ANS. B

107. All of these are nature miracles except (a) Calming of the Storm (b) Walking on the Sea (c) Withering of the Fig Tree (d) Healing of the Palsy  ANS. D
108. Anyone who is made holy through faith in Christ enters into (a) A holy priesthood (b) A holy service (c) A holy workforce (d) All the above   ANS. D

109. At the Jewish Supreme Court, Jesus would have escaped death if He had accepted to be “a son of God” and denied being “the Son of God” (True or False) ANS. True

110. When Jesus claimed to unveil the Father’s Being in Himself, He was  simply doing all of these except (a) Deifying (b) Extolling (c) Being demented (d) Being inspired ANS. C

111. The following were Jesus’ claims while on earth except (a) “In due season, My Father will commune with Me” (b) “I and My Father are working” (c) “My Father sent Me” (d) “I came from My Father”  ANS. A

112. The sixty-fifth book of the Bible is —- (a) Malachi (b) Haggai (c) Zechariah (d) Jude  ANS. D

113. The thirty-eighth book of the Bible is —– (a) Malachi (b) Haggai (c) Zechariah (d) Jude  ANS. C

114. The first printing press was established in —– for the sole purpose of printing Bibles. (a) Athens (b) England (c) United States of America (d) Germany.  ANS. D

115. The reason the Bible is also called “holy” is because the Writer is (a) At times holy (b) Seldom holy (c) Intermittently holy (d) None of the above   ANS. D

116. The Holy Spirit brings us good news from heaven as evil spirits bring us
temptations from —– (a) Paradise (b) New heaven (c) Heavens (d) Zion above. ANS, C

117. —- is the same as “heavens” in Scripture. (a) Earth (b) Tartarus (c)
Heavenly places (d) Kingdom   ANS. C

118. The place those who die wait can best be described as —– (a) Awaiting parents and guardians (b) Awaiting Church Pastors and leaders (c) Awaiting heaven and hell (d) All of the above   ANS.C

119. He translated the Greek version of the Old Testament into Latin: (a) Origen (b) Jerome (c) Tyndale (d) Papias.  ANS. B

120. What does the Latin expression, “Bibliotheca Divina” mean? (a) Divine
Zeal (b) Divine Home (c) Divine name (d) Divine library   ANS.D

121. The Latin version of the Old Testament done by Jerome for the Roman Catholic Church is called —– (a) Septuagint (b) Vulgate (c) Apocrypha (d) Coptic ANS. B

122. God’s missionary promise of redemption of mankind is captured in —–(a) Gen. 2:15 (b) Gen. 3:15 (c) Gen. 4:15 (d) Gen. 5:15   ANS. B.

123. The first son of God in the spirit is —(a) The first Adam (b) Moses (c) Elijah (d) The last Adam   ANS.D

124. God’s move to remove sin or barrier between Him and mankind is called
—–(a) Righteousness (b) Mission (c) Crucifixion (d) Mentorship.  ANS.B

125. The language the Hebrews learned while in exile in Babylon was — (a) Greek (b) Latin (c) Synagogue (d) Aramaic ANS. D

126. The mother language of the New Testament Scriptures was —– (a) Latin (b) Hebrews (c) Aramaic (d) Greek   ANS. D

127. The Greek version of the Old Testament was either called “Septuagint”
or —-(a) Lexicon (b) Masoretic text (c) Vulgate (d) Scroll   ANS. A

128. —- men rewrote the Hebrews version of the Old Testament into Greek. (a) 62 (b) 52 (c) 72 (d) 82    ANS. C

129. —–Was the official lanquage of Rome which ruled the worid in Jesus’
days. (a) Mishnah (b) Latin (c) Aramaic (d) Greek    ANS. B

130. In 1250 A.D., —– helped to divide the Bible into chapters. (a) Robert Stephens (b) Hugo Deuteronomy (c) Eusibius (d) Irenaeus.   ANS. B

131. In 1560 A.D., —– divided the Bible into verses for easy reference. (a) Jerome (b) Robert Stephens (c) Herodias (d) Papias ANS. B

132. According to “Luke 8:11”, we can use our money to build a strong Church or Kingdom of God. (True or False)   ANS. False
– The seed we plant to germinate God’s Church or Kingdom is His word -.

133. After fund raising, a group of believers in Christ was able to complete building of their Church. (True or False).   ANS. False
– The Christian Church is not a material house (but human believers) that could be built and completed with money – cf. Heb. 3:4-6.

134. There cannot be Church in the world without a physical building so that
we can run inside to pray when in trouble. (True or False) ANS. False

135. If one can own a Church just as one can own other properties as cars,
lands, etc., then, the Church God bought with the blood of His Son (Acts
20:28) to be ever spiritual can be made to become carnal. (True or False)
ANS. True

136. In “Deut.16:16, 17 and ‘Exo.23:15-17, God says that all believers in Christ should not
come before Him empty-handily. (True or False) ANS. False – God gave that directive only to those to whom He had shared the Promised Land and never included strangers, widows, orphans, the priests and handicapped.

137. According to ‘Col.2:18, 20-23, the more a Christian fasts, the more spiritual the Christian becomes. (True or False) ANS. False

138. The name we give to a Christian group here is the same written in heaven because God says in “Matt. 16:19” that whatsoever we bind on earth is bound in heaven. (True or False)   ANS. False

139. Those that do not marry and bear children but die without doing so
according to ‘Matt. 19:12’ are accursed because generation has stopped with them. (True or False)   ANS. False

140. When I miss attending fellowship on Sundays, the only official day Jesus has ordained that worshippers meet for worship, there is always a vacuum in my spirit. (True or False)   ANS. False – under Christ, a spiritual regime, material days, seasons and places don’t count. There are no holy days to observe – cf. Gal. 4:9-11.

141. According to ‘1John 5:18-20’, no one is righteous in this world. (True or False).  ANS. False

142. If we pray well, as teachers and preachers of God’s word, according to 1Tim.4:13, God will always give to us revelation of what to teach and preach. (True or False) ANS. False – We are directed by the Holy Spirit to read Scriptures, prayerfully preach and teach from same.

143. No matter what happens, “money answereth all things” as the Bible
says in ‘Eccles. 10:19’. (True or False) ANS. False – Money cannot be answer to the gift of God’s grace. cf. Acts 8:18-23.

144. What did Jesus say is a visible sign that the Kingdom of God has come and that the work of Satan has been overthrown by a stronger power according to ‘Matt.9:35? (ANS. Healing of all manner of diseases)

145. It is only in one synoptic Gospel’s account of Jesus’ ministry in Galilee
that we read of a violent attempt to kill Him: (a) Matthew (b) Mark (c) Luke   ANS. C

146. The words Jesus read from ‘Luke 4’ were written by the great statesman prophet ‘Isaiah of —–(a) Antioch (b) Jerusalem (c) Galilee (d) Judaea    ANS. B

147. In “Luke 4′, after Jesus quoted a proverb, “physician, heal thyself”, He went ahead to use two events in history as in ‘1Kgs 17 and 2Kgs 5’ to show that God was not confined to the Jews only. At where? (a) Nazareth
(b) Galilee (c)a & b (d) Samaria    ANS. C

148. The ‘hem’ or ‘border’ of Jesus’ garment – The Woman with hemorrnage – touched in ‘Matt.9:20’ was the ceremonial fringe or tassel prescribed by the Law of Moses. (True or False)    ANS. True

149. In the report of ‘The Raising of Jairus’ Daughter’ (Mark 5), two synoptic
Gospel writers capture Jesus’ speaking to
the girl in His language. . (True or False) ANS. False (All three capture)

150. According to Jewish tradition, Jesus’
people honoured Him by naming Him after His mother ‘son of Mary’ as in ‘Mark 6:3 because they were aware Joseph never had an affair with her before conceiving Him. (True or False)    ANS. False – It’s a dishonour.

151. In Luke’s account, Jesus made —– instead of Nazareth the centre of
His Galilean ministry according to “Luke 4:23” , (a) Jerusalem (b) Bethlehem (c) Bethany (d) Capernaum    ANS. D.

152. According to ‘Mark 5:22, Jairus was a ‘ruler of the synagogue’. What was his job in respect of his title? ANS. They ordered the Synagogue services.

153. According to John 11:11 and ‘Acts 7:60, how did the early Christians think about death judging from Jesus’ statement at Jairus’ home about his dead daughter before raising her? ANS. As sleep

154. In ‘Luke 8:43, Luke’s career background seemed to have influenced his report on the negative outcome of expenses done by ‘The Woman with the Issue of Blood’ to physicians. What was the career? ANS. A Medical Doctor

155. ‘The Woman with hemorrhage’ suffered in a number of years similar to the age of the damsel Jesus raised from death in ‘Mark 5’ (True or False) ANS. True-12 yrs.

156. In ‘Mark 5:39, those that laughed at Jesus teasingly were mourners hired to weep who were weeping for their money. (True or False) ANS. True

157. In Mark 5:41, there is an expression ‘Talitha cumi’ in —– language interpreted by Mark to his audience. (a) Greek (b) Coptic (c) Latin (d) Aramaic   ANS. D

158. Why do you think Mark made effort to translate all the Hebrew words in his report to his audience? (ANS. Because they were Gentiles)

159. In Matthew’s account of the ‘The Raising of Jairus’ Daughter’ (Matt.8), he abbreviates Mark’s report so that he omits all of these except (a) The messengers’ report of the girl’s death (b) The disciples that were with Jesus (c) Jesus’ words spoken to the girl (d) The woman with the issue of blood   ANS. D

160. From Mark’s report of ‘The Raising of Jairus’ Daughter’ (Mark 5), it appears the damsel never really died but was in a state of coma. (True or False).  ANS. False

161. According to ‘Lev.15’, the woman with the issue of blood (Mark 5:21-43) came to Jesus secretly even though her affliction never made her ‘unclean’ in the face of the Law of Moses. (True or False).  ANS. False

162. In ‘The Raising of Jairus’ Daughter’ report of Mark 5′, only two of the
synoptic Gospel writers cover it. (True or False)   ANS. False- All three Covered.

163. From all indications. the swine herds of ‘Matt.8’ at Gadara blamed the destruction of the pigs on the healing of the lunatic when reporting to owners and not their being negligent. (True or False) ANS. True

164. In Jesus’ accepting for legions in the lunatic in ‘Mark 5’ to, with one word, ‘go’ meant ‘go out from the man’ more than ‘go into the swine’ (True or False).  ANS. True

165. The lunatic Jesus healed at Gadara (Matt.8) probably caused distraction to the whine herds for becoming sane at seeing Jesus approaching that made them to neglect their pigs at that moment. (True or False)   ANS. True

166. The pigs that drowned in ‘Matt.8′ had wandered too close to the cliff edge from the inland so that when the swine herds hurried back to gain control for them to turn had become too late. So, together with the demons’ occupation and negligence, they were destroyed. (True or False)  ANS. True

167. In the agreement of Jesus for the legion demons of ‘Mark 5’ to enter into the pigs owners kept for commercial purposes and be destroyed, He felt that the well-being of the man was as important as that of the
pigs’ business. (True or False)  ANS. False

168. It is only one other place in the entire synoptic Gospels besides the one in ‘Mark5’ that Jesus cast out evil spirits who suggested an alternative dwelling place to go. (True or False) ANS. False – Only this once.

169. In the case of the healing of the demoniac in ‘Mark 5, Jesus told him to
speak about the miracle as he goes home instead of to keep quiet as in other times. Why? (ANS. Because there was no danger of crowds following just for miracles)

170. When the pigs in which the demons Jesus cast out in ‘Luke 8’ further inhabited were drowned, according to popular belief, the demons were drowned also. (True or False)   ANS. True

171, The mad demoniac at Gadara in Mark 5:1-20 in whom where legion of demons was himself leading a legion of the dead in the cemetery where he dwelt. (True or False)   ANS. False

172. The demons Jesus exorcised from a madman at Gadara (Luke 8) said they were legions which was the name of a division in the Roman army between (a) 1,000 and 6,000 men (b) 2,000 and 6,000 men (c) 3,000 and 6,000 men (d)4,000 and 6,000 men.   ANS. C

173. In Israel was the belief that if one knows the name of a demon, it gives power over it. So, when the demons in ‘Luke 8:26’ first claimed they know who Jesus is, they were claiming to have power over Him. (True or False).  ANS. True

174. Even though demons have their own bodies, they prefer to inhabit human beings and animals to express themselves. (True or false)   ANS. False

175. When demons dispossess a human being, when he (the dispossessed)  speaks, it will be both the human being and the demons speaking. (True or False) ANS. False – Only the demons will be speaking.

176. The report of ‘The Calming of the Storm’ at the ‘Sea of Galilee’ by Jesus is recorded by all three synoptic Gospel writers. (True or False).  ANS. True

177. “Master, carest thou not that we perish?” (Mark 4:38). “Master , Master, we
perish.”  (Luke 8:24) “Lord , save us, we perish.”  (Matt.8:25) Why do you think Mark’s report is lacking in respect for the Master by His disciples? (ANS. By the time other writers wrote after Mark, the Apostles had assumed venerable positions in society and no longer lacking in belief.)

178. What was a special feature during ‘The Feast of Tabernacles’ reflected in its nomenclature? (ANS. They (Israelites) lived in booths or tabernacles during the feast)

179. A Jewish historian of the first century wrote that, before the final destruction of the Temple by the Romans led by Gen. Titus, the doors mysteriously opened and angel guardians were heard departing. (True or False)   ANS. True

180. The clause ‘blessed is he that comes’ quoted from ‘Ps.118:26’ was used for welcoming pilgrims and during the Feast of Tabernacles and is here being used by believers to welcome Jesus to Jerusalem. (True or False)   ANS. True

181. The clause ‘your house is left unto you desolate’ in ‘Matt.23’ also means that the presence of God would be vacant among His people even though that would not expose them to hazards. (True or False) ANS. False – It surely will expose.

182. He was a Jewish historian in the first century: (a) Origen (b) Papias (c)
Josephus (d) Irenaeus.  ANS. C

183. According to ‘Luke 13:31-35’, Jesus reveals that God had been making
several attempts to save His people by means of sending prophets all of whom they have banished. (True or False) ANS. False. Which one verb in the Statement above renders it false? – The verb, BANISHED
renders it false because they PERSECUTED and KILLED them.

184. The statement in ‘Matt.23’, ‘your house is left unto you desolate’ refers
to — (a) The crucifixion of Jesus (b) The destruction of the temple in A.D.70 (c) The conquest of the Jewish nation (d) b & c  ANS. D

185. Concerning the crippled woman Jesus healed in ‘Luke 13:10-17’, the ruler of the synagogue addressed his criticisms to the congregation instead of directing to Jesus. (True or False)   ANS. True

186. Samaria mentioned in ‘Luke 9:51-56’ was in the territory of —(a) Gallee
(b) Judaea (c) Peraea (d) None above ANS. D

187. Judging from the evidence in the fourth Gospel, Jesus must have visted
Jerusalem, the holy city, much more than the synoptic Gospels suggest.
(True or False)   ANS. True

188. As in ‘Luke 11:37-52’, ‘the wisdom of God’ in latter Jewish literature was always personified and was thought of as hidden at the time to retum to the Elect One again after wars and trouble.(True or False) ANS, True.

189. When Jesus attempted to journey through Samaria to Jerusalem (Luke 9:51-56) and discovered that the Samaritans were hostile, He changed His
mind and journeyed through —-(a) Idumaea (b) Bethany (c) Peraea (d) Judaea     ANS. C

190. A fox’, as Jesus used to refer to King Herod in ‘Luke 13’ was a symbol of cunning as well as of destructiveness but not of worthlessness. (True or False)  ANS. False – It is also a symbol of worthlessness.

191. The report of ‘a daughter of Abraham’ Jesus healed in ‘Luke 13:10-17’ is covered by Luke alone. (True or False)   ANS. True

192. How did Jesus regard the sickness of ‘a daughter of Abraham’ in ‘Luke 13:10-17’ He healed on the Sabbath day that justified instant action? (ANS. The work of Satan)

193. In ‘Luke 13:31-35’, Joanna, the wife of Chuza, that ministered to Jesus and
worked at Herod’s court probably made it possible for intelligent information from there to easily get to Jesus. (True or False) ANS. True

194. Even though Jesus never accepted the idea that misfortune comes on individuals as direct result of their sins as in ‘Luke 13’, He nevertheless warned the Jewish nation that they were heading for a disaster if they do not do one thing. What was that? (ANS. Repentance)

195. With what parable did Jesus illustrate the impending disaster to the Jewish nation if they do not repent in ‘Luke 13:1-9? (ANS. The Fruitless Fig Tree)

196. A vineyard was a symbol for the Jewish nation. What, therefore, do you think a fruitless tree occupying a space in such vineyard would attract from the vineyard owner in respect to the Jewish nation? (ANS. Be uprooted and burnt)

197. In context to His audience, what would Jesus mean by ‘mystery of the kingdom of heaven’ as mentioned when Matthew ended the collection of His parables in ‘Matt. 13:51,52?   (ANS. Double treasure for any Scribe who became a disciple of Christ having been instructed in the OT and now a new treasure of the revelation of God through Him, their prophesied Messiah.)

198. One book of the Old Testament has rejected the idea commonly held by
the Jews that calamity was God’s punishment for individual sins. (a) Ruth (b) Song of Solomon (c) Job (d) Ecclesiastes   ANS. C

199, There is the report of the murder of Galileans’ nationals in the temple
probably through collapse while doing some construction works covered by only one synoptic Gospel writer. (a) Matthew (b) Mark (c) Luke    
ANS. C

200. Still on ‘The Relative of Jesus’ story, in Luke’s account, (Luke 8:19-21) a woman in the crowd shouted in appreciation a Jewish form of greeting
while listening to Jesus preach. What was it?    ANS. (Blessed is thy mother)

201. Jesus vehemently rejected a Jewish woman’s compliment in ‘Luke 8:19-21’ concerning His mother because she was not there to listen to His word.
(True or False).  ANS. True


202. In Mark’s account, it is the Beelzebub controversy that brought about the concerns of the friends and brethren of Jesus about the state of His health. (True or False)    ANS. True

203. Tradition makes Joseph much older than Mary because he seems to have died even before Jesus’ ministry began. (True or False)   ANS. True

204. What is the term we designate anyone in the realm of departed spirits thought to be in the heart of the earth?   (ANS. Dead)

205. In ‘Mark 6:3’, Mark mentions James, Joses, Judas and Simon as brothers of Jesus. What does that suggest about Mary? (ANS. It indicates that Mary probably bore other children after bearing Jesus.)

206. According to ancient Christian tradition, these relatives of Jesus mentioned in ‘Mark 6:3’ may have been (a) Children of Mary born after Jesus was born (b) Step-brothers – children of Joseph by a former wife whose death had left him a widower before marrying Mary. (c) Cousins
– taking the word, ‘brethren’ being used in the sense wider than we are using (d) All the above   ANS. D

207. The ‘James’ that presided at the first Jerusalem council meeting recorded in ‘Acts 15’ was an ‘Apostle’.(True or False) ANS. False

208. It is apparent that the apostles of Jesus, after His death, resurrection and ascension, were influenced by family lineage on the high priesthood succession for James, though not believing Jesus when He was among them, to emerge as their leader. (True or False)   ANS. True

209. In ‘Luke 12:54-57’,, Jesus refers to the people of His day as ‘an evil generation ‘ while Matthew in ‘Matt. 16:1-4’ adds the word, ‘adulterous’ which is an Old Testament word that means —–. (ANS. Unfaithfulness to God).

👆